2006. június 22., csütörtök

Gyalagút

A Zöld Fiatalok Egyesület alapításának ötödik évfordulóját olyan akcióval kívánja megünnepelni, amely a budapesti autósforgalom túlburjánzására, a fenntartható közlekedési formák (pl. gyalogosok, biciklisták) háttérbeszorítására, a levegőminőség romlására és nem utolsó sorban a közterek elsivárosodására szeretné felhívni a budapestiek figyelmét.

A ZöFi elképzelései szerint csillapított forgalmú zónák, összefüggő autómentes övezetek, és a túlzsúfolt főútvonalak szűkítése segítségével vissza kellene szorítani a környezetszennyezés fő okozójaként számon tartott gépkocsiforgalmat. (Miközben évente 30 000-el nő a kocsik száma, az autóval megtett utazások fele 3 km-nél rövidebb és minden ötödik autózás 1 km-nél rövidebb. Minden nyolcadik autóút még az 500 métert sem éri el, miközben 500 méter gyaloglás 8 percet vesz csak igénybe!)

A várhatóan rendkívüli látványt nyújtó rendezvényen a ZöFi bringás barátai is nagy számban jelen lesznek, lesz még trambulin, ördögbotozás, VJ-k, a kispályás focibajnokságon pedig a bringások és zöldek mellett, az írók és újságírók csapata is bemutathatja labdatudását.

A rendezvény június 24-én szombaton, 19:00 - tól este 22:00 - ig tart, a ZöFis szülinapi afterparty pedig a WestBalkánban lesz.

Az eseményről nem hiányozhat egy kis zöld gyep sem - még ha mű is -, hiszen ez fogja leginkább szimbolizálni az akció üzenetét. Ezért a ZöFi negyven négyzetméternyi gyepet varázsol az Alagútba. A gyep további sorsáról a rendezvény után természetesen gondoskodnak: a Rév8 csoporttal egyeztetve a Magdolna negyedbe szállítják (valószínűleg a Dankó utcába), ahol rendszeres locsolása biztosítva lesz. A Magdolna negyed a Józsefvárosban, a Nagyfuvaros utca - Népszínház utca - Fiumei út - Baross utca - Koszorú utca - Mátyás tér által határolt terület. Ez a negyed a Józsefváros társadalmi és környezeti problémákkal egyik leginkább terhelt negyede. A Rév8 Rt. (Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Rt.) munkatársai Budapest VIII. kerületének városfejlesztési tevékenységében vesznek részt. A szociális város-rehabilitációs program célja: olyan negyed kialakítása, mely képes befogadni és hosszútávon biztonságos otthont nyújtani a különböző kultúrájú és társadalmi háttérrel rendelkező rétegeknek, generációknak. Az itt élők bevonásával egyedi arculatú, vonzó városrész kialakítását, az épületek lakhatóvá tételét, a közterek szépítését, új közösségi-kulturális-szociális hely létrehozását tervezi. A program hosszútávú célja, hogy megállítsa az itt lakók egyre súlyosabb társadalmi leszakadását, az egyre fokozódó szegregációt.

A ZöFi a Gyalagútban használt negyven négyzetméternyi gyeptégla odaszállításával is a program sikeréhez kíván hozzájárulni.

Ahol egyetlen fűmagot vetsz el, ott ezer fűszál is kinő.Nincsenek megjegyzések: