2006. november 20., hétfő

Ez a magyar drogtörvény alapja...

Az a hulladék értékelhetetlen FOS, amit neves emberek adtak ki a kezük közül, letölthető az alábbi linken. Ez szakdolgozat vázlatnak is elfogadhatatlan, gagyizás, és ez alapján megy a mai drogtörvény itthon, üzenem a készítőknek, hogy szopják a brét, ELÉGTELEN!!! PÓTVIZSGA!!!

ADJÁTOK VISSZA AZ ÁLLAMNAK A DIPLOMÁTOKAT, MERT NEM ÉRDEMLITEK MEG!!!!! NEM TUDTOK SZART SEM !!!


A Neurológiai és a Pszichiátriai Szakmai Kollégium az egyes pszichoaktív szerek egészségkárosító hatására vonatkozó állásfoglalása


Nyers és kultúrálatlan véleményem után jöhet a szépséges TASZ reagálás is.


A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet tudatja a sajtó munkatársaival, hogy TASZ pernyertessége és a bíróság jogerős ítélete nyomán az Egészségügyi Minisztérium kiadta a kábítószerek egszségkárosító hatására vonatkozó tanulmányt, melyhez a TASZ korábban sikertelenül próbált hozzáférni. A 3,5 oldalas (irodalomjegyzékkel 8,5 oldalas), 2005 október 13-ki keltezésű dokumentum a Neurológiai és Pszichiátriai Szakkollégiumok egységes szakmai állásfoglalását tartalmazza a tudatmódosító szerek egészségkárosító hatásáról.


A TASZ örömét és megnyugvását fejezi ki amiatt, hogy az információszabadsághoz fűződő alkotmányos jog végül érvényesült, azonban sajnálattal vette tudomásul, hogy az állásfoglalás színvonalával és szakmai hitelességével komoly problémák merülnek fel:


• A dokumentum sokkal inkább egy ideológiailag elkötelezett pamfletnek tekinthető, mintsem a felelős jogalkotáshoz szükséges információkat szolgáltató tanulmánynak. Számos kétes értékű, moralizáló állítást tartalmaz, a szakirodalom bemutatása egyoldalú és hiányos, az egyes szerek bemutatott egészségkárosító hatásait a szakirodalom vitatja.

• Álláspontunk szerint az illegális szerek egészségkárosító hatásainak bemutatása csak akkor szolgálhatja a jogalkotó munkáját, ha azt szélesebb kontextusba helyezik, például összehasonlítják azt legális drogok és rekreációs tevékenységek kockázataival. A Kollégiumok azonban kizárólag az illegális szerek egészségkárosító hatásaival foglalkoznak, holott más hasonló nemzetközi vizsgálatokból kiderült, hogy a legális drogok használata nem kevésbé veszélyes. A jelenleg is érvényben lévő Nemzeti Drogstratégia is az integrált megközelítést favorizálja, és a drog-veszélyességi táblázatokban a nemzetközi tapasztalatok szerint rendszerint szerepelnek a legelterjedtebb legális drogok is.

• Az állásfoglalás készítői a kockázatelemzésen túl határozott állásfoglalást tesznek az általuk szükségesnek vélt (szigorúan tiltó) drogpolitika mellett, holott egy tevékenység egészségkárosító hatása önmagában nem szolgáltathat okot annak büntetőjogi tiltásához (lásd pl. alkohol vagy zsíros ételek).


A TASZ kifejezi reményét, hogy ezt a dokumentumot a jogalkotó nem használja fel az új büntető jogszabályok kialakítása során, s az csupán a továbbiakban kezdetét vevő nyílt társadalmi vita alapjául szolgálhat.


További kérdéseivel forduljon bizalommal a TASZ Drogpolitikai Programjának vezetőjéhez, Sárosi Péterhez: 06 20 462 24 94


Társaság a Szabadságjogokért

Budapest, 2006. október 18.

Nincsenek megjegyzések: