2007. március 24., szombat

Az alkohol és a cigaretta károsabb, mint az LSD vagy az Ecstasy

"Drinking and smoking worse than acid and X" - ezzel a tömör, lényegreszóló címmel jelent meg egy cikk a Boing Boing-on, összefoglalva egy mondatban azt a jól ismert mantrát, amit rengeteg fiatal - azok, akik tudományosnak ugyan nem nevezhető, de mégiscsak számtalan összehasonlító önkísérlet, tapasztalat által jutottak erre a megállapításra - hangoztat már néhány évtizede. Ami a cikkben új, éppen az eltérő irányból érkező érvek; ezúttal ugyanis nem elfogult, tágpupillájú partizók és saját lelkük mélyére hajózó pszionauták, hanem analitikus módszerekkel dolgozó tudósok támasztják alá a fenti állítást.

A Bristol Egyetemen dolgozó David Nutt és Colin Blakemore professzor - aki egyben az Egészségügyi Kutató Tanács vezetője - és kollégáik kutatásaik során három különböző tényezőt vettek figyelembe:

  1. A fizikai károsodás mértéke, ami a drogfogyasztót éri,
  2. A drog függőséget kiváltó mértéke, és
  3. A drog hatása a családra, a közösségre, és a társadalomra
Colin Blakemore hozzáfűzte, "A drogtörvények elsődlegesen a drog ártalmainak csökkentése érdekében élnek, az egyén, a család és a társadalom védelmében. De jelen pillanatban nincs olyan racionális, bizonyítékokon alapuló módszer, amellyel felbecsülhetjük a drogok ártalmas hatásait. Mi kifejlesztettünk egy ilyen módszert. Reméljük, a törvényhozók figyelembe veszik a tényt, hogy a drogok osztályozása alapvetően eltér a Drogtörvényben meghatározottaktól, és figyelembe veszik, hogy az alkohol és a cigaretta jóval károsabb, mint számos illegálisnak minősített drog."

Forrás: Bristol University

Nincsenek megjegyzések: