2007. június 15., péntek

Biomassza erőmű épül SzakolybanSzakolyban épül fel az ország első zöldmezős beruházás keretében megvalósuló biomassza erőműve; a létesítmény alapkövét pénteken helyezték el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település határában.

A 12 milliárd forint befektetésből megvalósuló, 20 megawatt teljesítményű üzem alapkő-letételi ünnepségén részt vett Veres János pénzügyminiszter és Shinichi Nabekura, Japán budapesti nagykövete.

Az ünnepségen Polgári István, a beruházást projekttársaságként megvalósító nyíradonyi Dél-Nyírségi Bionergia Művek Zrt. igazgató tanácsának elnöke elmondta: a 2009 tavaszára elkészülő, biomasszával, erdei aprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal működtetett erőmű többségi tulajdonosa a szakolyi Liget Kft. A társtulajdonosok között található Japán legnagyobb áramszolgáltatója, a Tohoku Electric Power Company, valamint a magyar energetika egyik legismertebb mérnöki cége, az EGI Zrt.

Az épülő bioerőműben a legkorszerűbb technológiát szerelik fel, így az kiemelkedő energetikai hatásfokkal állítja majd elő az úgynevezett "zöld áramot", s megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.
Az üzemben mintegy ötven alkalmazott dolgozik majd, további, közel 200 környékbeli lakos pedig a biomassza termelésével, feldolgozásában és beszállításával foglalkozhat.

Teljes cikk: nol.hu, hvg.hu

Nincsenek megjegyzések: