2007. június 19., kedd

Greenpeace: 200 millió "klímamenekült" 2040-ben

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet szerint a következő 30 évben 200 millióra növekszik a klímamenekülteknek, vagyis azoknak a száma, akik az ember okozta éghajlati változások miatt kényszerülnek hazájuk elhagyására. Ez a szám a hamburgi egyetem professzorának, Cord Jakobeitnek a tanulmányában olvasható. A tanulmányt a szerdai menekültek világnapja alkalmából tették közzé.

Százmilliók életfeltételei olyan mértékben romlanak a szegényebb országokban, hogy az emberek túlélésük érdekében hazájuk elhagyására kényszerülnek. Már ma is 20 millióra tehető a klimatikus változások miatt elvándorlók száma főként a Szahel-övezettől délre Afrikából, illetve Bangladesből és a Csendes-óceáni déli szigetvilágból.

- Miközben a világ legszegényebbjei, akik nem tehetnek a klimatikus változásokról az első áldozatai a felmelegedésnek, az ipari országok, amelyek a fő okozói annak, elzárkóznak a megfelelő menekültjogok elismerésétől - közölte Andree Böhling, a Greenpeace klímaszakértője.

A klimatikus- és a környezeti menekülteket sem a német, sem az európai, sem pedig a nemzetközi menekültjog nem ismeri el. Még maga az illetékes ENSZ Menekültügyi Bizottság sem ismeri el a klímamenekült státusát.

Forrás: NOL/MTI

Nincsenek megjegyzések: