2007. június 12., kedd

Nyomorba dönt a bioüzemanyag?

Az első értelmes mainstream cikk a magyar sajtóban az istenített bioüzemanyagokról az indexen olvasható:

"Egy terepjáró közel százliteres tankjának megtöltéséhez etanollal 204 kiló kukoricára van szükség. Az ekkora mennyiség kalóriatartalma egy felnőtt egész éves táplálásához elég. Ha ez így megy tovább, húsz éven belül 600 millióval többen éheznek majd - állítja a Nemzetközi Gabonatanács." Teljes cikk itt.

Egy több éves angol nyelvű tanulmány szerint ha máról holnapra minden autó bioüzemanyagra állna át (értsd: fosszilis, halott növényzet helyett az élő növényzetet használná mindenki energiaforrásnak) - a mai autóállományt tekintve hihetetlen rövid idő alatt, gyakorlatilag néhány héten belül eltüzelnénk a Föld teljes élő növényzetét.

A témához szorosan kapcsolódik még a Volvo közel évtizedes biodízel projektjének kudarca, melyet a Ford a Volvo akvizíciója után berekesztett - és itt szó nincs az olajlobbi nyomásáról, egyszerűen kiderült, hogy a biodízellel működő motorok nagyságrendekkel több és veszélyesebb rákkeltő anyagot bocsájtanak ki, mint bármilyen eddig ismert motor.Nincsenek megjegyzések: