2007. július 30., hétfő

Hová tűntek a hippik?

W kíméletlen piacgazdaságpárti kritikájának hálójába akadt, kritikán aluli weboldallal rendelkező Csé honlapján olvashatjuk az alábbi, kicsit apukás, de tulajdonképpen aktuális, és értelmes gondolatmenetet:

"A béke, a szeretet, a szabadság, a testvériség, az egyenlőség, a szolidaritás, az indokolatlan, nem önvédelemből alkalmazott erőszak elvetése - s folytathatnám még a sort - természetesen régóta létező fogalmak. A woodstocki fesztivált követően azonban gyorsan háttérbe szorultak ezek az értékek olyannyira, hogy közülük számos érték szinte meg sem jelenik napjainkban. Elegendő arra gondolnunk, hogy a jugoszláviai háborút meglehetős részvétlenséggel nézte-nézi a világ, s éppen e háború egyik furcsa eseménye volt az, hogy a németországi zöldek egy esetleges ökológiai katasztrófánál fontosabbnak tartották saját parlamenti csoportjuk megtartását.

Időrendben elsőként a „szexuális forradalom” vált az üzlet zsákmányává, sőt, önmaga ellentétébe fordult át. A „szexuális forradalom” ugyanis nemcsak arról szólt, hogy a szexet nem kell szégyellni, hanem - és főként - arról, hogy a szeretkezés élvezet, kölcsönös örömszerzés. A szexuális korlátok fellazulása egyébként nem valami forradalmi elhatározás következménye: a II. világháború során sok férfi pusztult el, ennek következtében egyrészt a fiatalok csonka családban nőttek föl, másrészt az özvegyek kényszerűen házasságon kívüli kapcsolatokat tartottak fent. A hippi-értelemben vett szexualitás mentes az erőszaktól, a másik ember tulajdonként történő használatától. Ezért vállalható akár nyilvánosan is, ezért törhette föl a monogámia álságos világát. Aligha tudja bárki is, hogy az USA egyes tagállamainak prűd törvénykezésében még a ’60-as években is fajtalankodásnak, tehát bűncselekménynek számított az orális és az anális kielégítés. Ám a felszabadított nemiségből folyamatos és mocskos pornográf üzlet lett, a tömeges prostitúció marketingje."

A fentiekkel már csak abból a szempontból is egyetértek, ha pusztán a magyarországi médiában felreppent legfrissebb gyöngyszemet vizsgáljuk meg - és tegyük hozzá, hogy ez csak a jéghegy csúcsa.

Nincsenek megjegyzések: