2007. augusztus 20., hétfő

ZeitgeistÁltalában nevetni szoktam a különböző hatásvadász összeesküvés elmélet gyártó őrülteken, de ez a Zeitgeist, főleg az első rész, olyan egyszerűen és elegánsan koppant a tiszteletreméltó, jóságos vallásos tömegek kobakjára (persze betompulva sokan nem érzik már ezt), hogy ezáltal minden megcsúszott, vagy könnyen befolyásolható, és ezáltal vallásossá vált kedves ismerősöm körében első számú vallási témájú ajánlásommá lépett elő ez a mű. Kinek mit jelent üzen ez a film? Számomra az igen tömör üzenete a következő: "Ezt a Jézus dolgot már nem kajálják, jöjjön a chip."

3 megjegyzés:

Unknown írta...

halihó,
lenne egy kérdésem, én rákerestem néhány istenre amiket felsorol a film, de nem találtam rendes forrást az állításokra, úgy meg nem fogadhatom el őket bármennyire is szimpatikusak. Esetleg ti találtatok, vagy kerestek, valami mást a filmen kívül?
Ha tudtok valamit legyetek szivesek tegyétek már ki, mert akkor már lenne alapon egy rendkívül arrogáns vigyor kíséretében néhány ismerősöm orra alá dörgölni.
köszi

Unknown írta...

ok, hogy már nem annyira aktuális de:

-gnosztikusok?

-mária kultusz ?=? izisz kultusz

-nők szerepe a vallás terjesztésében mint szociológiai folyamat => Mhitra kultuszából (a nők ki voltak zárva ezért nem terjedt, a kézus kultuszból nem)

vannak könyvek, amik a kereszténységet "krízis kultusznak" tartják (mint az uncle sam kultusz valahol polinéziában) "két messiással" => holt - tengeri tekercsek

ezzel együtt néhány kapcsolat kissé eröltetetnek tűnik, (józsef jézus) de amúgy nagyjából helytállóak (bár az egyiptomi mitológia kissé zavaros, és sok olyan történet van benne, ami nem feltétlen koherens, (esetleg később kreált) de még sok ilyen elmélet van, amik szerintem nagyonis helytállóak, illetve szociológia, pszichológia szociálpszochológiai kutatások arról, hogy mennyiben garantálta az ember, mint faj túlélését a vallás, illetve mennyire esik egybe ez a természetes csoportban élés ösztönével... szóval vannak jobbak is :)
ezzel együtt összefoglalásnak korrekt, csak nem pontos és részletes:) üdv dorcsa

ps: jézus, mint ember simán létezhetett, csakhát, ugye láttuk már gyurcsókot is csodát tenni..ki tudja ? ;)

Bogi írta...

Ébredést kívánok! Meg egy Bibliát a kezedbe, és füvezés helyett olvass... Akkor megtalálod az igazi békét. És még csak ki sem kell lépned a testedből! ;)