2008. szeptember 1., hétfő

Villanyautó-hálózat Izraelben

Izraelben jön létre a világ első villanyautó-hálózata. Az országban 500 ezer töltőállomást szándékoznak létrehozni a kocsik akkumulátorainak feltöltésére.

Az áramot a Negev-sivatagban felállítandó napkollektorok biztosítják. Az energiaellátás biztosítása miatt szánta el magát az ország erre a nagyhorderejű lépésre. Izraelben a villanyautóknak van jövőjük, részben azért is, mert a városok közötti távolságok ritkán haladják meg a 150 kilométeres távolságot, és a hosszabb utazások lehetőségét csökkenti a határok politikai-katonai okokból származó átjárhatatlansága. A Nissan és a Renault vállalta, hogy 2011-ben tömegesen gyártja a villanyautókat, amelyeknek első példányai már jövőre az utcára kerülhetnek.

Az ötlet mögött a Better Place magánvállalat áll, amely első fázisában 130,5 millió euróval, később további 533 millióval finanszírozza a projektet. A kormány a maga részéről adókedvezményekkel serkenti majd ennek az autófajtának az elterjedését.

Izrael olajimportját 2020-ig 20 százalékkal akarja csökkenteni, de arról is gondoskodni akar, hogy a szennyező benzin helyet használt áram előállítása "tiszta" legyen. A sivatagi napkollektorokkal szándékoznak elérni 4 ezer megawatt áram előállítását.

Az illetékesek gondolkodnak azon is, hogy megváltoztatják az autóvezető/tulajdonos koncepciót. Ez azt jelenti, hogy szélesítik a kocsibérlési lehetőségeket és ennek értelmében a villanyautók használatára maximált kilométer erejéig szerződést lehet kötni, amelynek összege majd nem haladja meg a jelenleg benzinre költöttét - írja az El País című spanyol lap.

3 megjegyzés:

dose írta...

Ha ezt összehozzák, én odaköltözöm!

Acmee írta...

A legnagyobb probléma a villanyautókkal kapcs a feltöltési idő. Ha 200km után - tegyük fel - 10perc alatt fel lehetne tölteni (mint egy "normál" autót), akkor működ(het)ne.

Amúgy tényleg veri intreszting konszepsön...

Bendz írta...

Hi,

Enjoyable blog. Why don't you a language translator in your blog.
It must be useful for us.

:-)
Insurance Agent