2012. augusztus 11., szombat

Ozora Police Raid 2012

Több, mint tizenegy éve volt, hogy a barátaim elvittek életem első goa partijára. Ez megváltoztatta az életemet, és azt gondolom, hogy a jó irányba. A szívem csücskének tekintett szubkultúra ezzel az ozorai rendőrségi összetűzéssel vitathatatlanul méretes ütést kapott.

Ezen írás célja nem az, hogy a partik droghelyzetéről nyisson vitát - úgyis ezt a kínos meccset kell játszani a következő hetekben/hónapokban. Kínos meccs, mert a jelenlegi magyarországi társadalmi helyzetben zéró sansza van annak a megérttetésére és elfogadtatására, ami a (valódi (vagyis a füvet nem értelmezem valós pszichedelikumként)) pszichedelikumokkal élő - még a drogfogyasztók körén belül is szűk - réteg álláspontja. Ezt a helyzetet elég nehéz megvédeni és baromi könnyű támadni, ezért a nagy visszhangot kiváltó társadalmi kommunikáció eredménye rendszerint rossz a psyheadekre nézve. Ennek fényében nyilván inkább kerülni kéne a konfliktust, és boldog, pszichedelikusan aktív életet élni, amíg ezek a roppant lassú társadalmi érési folyamatok zajlanak. Ezek a Magyarországon kívüli trendek azért inkább optimizmusra adnak okot, így szerintem bízhatunk abban, hogy az e tekintetben idő "nekünk dolgozik". Az írásom célja az, hogy rávilágítsak a mezei fesztiválozó psyhead felelősségére. Véleményem szerint ez a helyzet simán elkerülhető lett volna, ha a szervezők és/vagy a fesztiválozók nem hagyják, hogy más fesztiválozók teljesen nyíltan, táblákon vagy testükre festve óriási betűkkel hirdessék drogdíler mivoltukat, ezzel kvázi trambulinról pisálva a medencébe. Fel kellett volna ismerni időben, hogy ez nem vicces, és hogy csak idő kérdése és ebből baj lesz. Most több ezer ember felhőtlen és ritkán elérhető minőségű szórakozásán esett csorba, és ez talán az Ozora Fesztivál "életébe" is kerülhet. Az ozoraiak java külföldi, és nem jön ide többet. Egy maroknyi ember mohósága és felelőtlensége miatt csúnya és ki nem kényszerített pofont kapott a szcéna és ez még csak a kezdet: Szauron szeme már a psyheadeken.

Persze lehet, hogy csak a(z új) szervezőgárda rendezte nem megfelelően a hatósági ügyeket vagy ez csak erőfitogtatás fentről. A vérszagot megérezve a psyheadek kárára széles tömegek kovácsolhatnak politikai tőkét, és ezt biztosan meg is teszik/próbálják. Bár csak kedden érkeztem és pénteken már itthon voltam, az incidensen túl az élmény olyan jelentős, hogy nehéz ebből kiszakadni és igazán objektíven gondolkodni. Személy szerint már nagyon bánom, hogy nem tettem semmit azért, hogy ez ne alakulhasson így. És bár alapvetően talán a szervezőknek kellett volna ezt visszafogni / kultúrált mederbe terelni, szerintem a fesztiválozók felelőssége vitathatatlan. Egy nagyon törékeny dolgot tettünk kockára, kár volt. :(

1 megjegyzés:

Matyko írta...

Itt egy remek cikk:
http://magyarinfo.blog.hu/2012/08/11/lemond-e_pinter_sandor